معرفی کتاب باب از منظر عصب شناسی الهیات

درباره کتاب باب از منظر عصب شناسی الهیات (نوروتئولوژی)
کتاب باب از منظر عصب شناسی الهیات (نوروتئولوژی) نوشتهٔ علیاکبر ضیایی در انتشارات بین المللی امین چاپ شده است. تشخیص تجربه اصیل دینی از غیر اصیل آن بر اساس تنوع ادیان و مذاهب مختلف جهان یکی از چالشهای مهم قرن حاضر برای برخورد با بیماران اسکیزوفرنی پارانویا در مضمونهای دینی میباشد و در اینجا است که الهیات باری دیگر میتواند به نقشآفرینی پردازد و گردوغبار تاریخ را از چهره خود بزداید و به کمک انسانهای گرفتار در توهمات و هذیانات آید.
با مطالعه بررسیهای منتشر شده از علم پزشکی درمییابیم که تنها تعداد بسیار اندکی پژوهش با استفاده از رشتههای عصبشناختی رفتاری و روانشناسی عصبشناختی (نوروسایکولوژی) مدرن در زمینه افراد با علائم سایکوتیک و تجارب دینی انجام پذیرفته است. به نظر میرسد زمان آن فرارسیده است تا افرادی که دارای تجارب دینی غیر اصیل برگرفته از ادیان ساختگی و عرفانهای تقلبی و کاذب و یا گرایشهای صوفیانه با ریاضتهای غیرشرعی میباشند مورد آزمایشهای کلینیکی قرار گیرند تا علاوه بر تعالیم دینی درست و نشاندادن مسیرهای مشروع برای رسیدن به تجارب دینی اصیل از طرف علمای دین تحت معالجه پزشکی و بهعنوان یک بیمار سایکوزی با استفاده از رشتههای عصبشناختی رفتاری و روانشناسی عصبشناختی (نوروپیسکولوژی) تحت مداوا قرار گیرند.
نویسنده در این پژوهش وظیفه دارد تا محدودیتهای موجود در شناسایی تجربه اصیل از غیر اصیل و ضرورت آموزش افراد مبتلا به بیماریهای سایکوزی را خاطرنشان سازد و نشان دهد که افراد مبتلا به چنین اختلالاتی میتوانند با شناخت بهتر از وضعیت روانی خود در جامعه نقش مثبتی ایفا کنند. از دیگر فوائد این رساله آشنائی خواننده محترم با اختلالات سایکوزی مرتبط با مباحث دینی و کیفیت پیدایش ادیان ساختگی بر اثر یک اختلال سایکوزی و گسترش آن در میان مردم میباشد و باید دانست که اگر شرایط فرهنگی و اجتماعی برای بروز یک آیین دیگر (همچون بهائیت و بابیت) نیز فراهم گردد، در آیندهای نزدیک نیز شاهد بروز ادیانی خودساخته خواهیم بود که مسلماً طرفدارانی در میان مردم خواهد داشت و سبب چالشهایی برای مردم عصر خویش خواهد گردید. نکته دیگر این که علم کلام و فلسفه اسلامی باید باری دیگر پا به عرصه وجود بگذارد و پابهپای علم نوروتئولوژی به کمک دانشمندان عصبشناس بشتابد تا مؤمنان و متدینان را در کیفیت برخورد درست با ادیانی که پیدایش آنها بر اساس اختلال اسکیزوفرنی شکلگرفته است یاری نماید، زیرا همچنان که خواهیم گفت علم نوظهور نوروتئولوژی بدون رهیافت از عقل و شرع بهصورت آلتی خطرناک برای هدم کیان دین درخواهد آمد و انسانهای دورمانده از معنویت و گرفتار در عالم جسمانی سخنان الهی را با بافتههای پیامبران دروغین یکی میانگارند و از تعالیم الهی در مسیر رشد و تعالی انسانی بازمیمانند.